De behandeling     Wijze van inname     Mogelijke bijwerkingen     Downloads     Links & tips Sitemap
    Sulfasalazine     Methotrexaat     Prednisolon  
  Mogelijke bijwerkingen

Hoewel de COBRA combinatie zeer goed wordt verdragen hebben alle geneesmiddelen, dus ook deze, een kans op bijwerkingen. Dat is een hele lijst, maar ze zijn meestal zeldzaam. In de bijsluiters van de apotheek vindt u alle bijwerkingen die ooit zijn voorgekomen. U moet dan ook niet schrikken als u de bijsluiters thuis naleest.
Voor sulfasalazine en methotrexaat zijn de meest voorkomende bijwerkingen misselijkheid en een zwaar gevoel op de maag. Afwijkingen in bloed, lever en longen zijn zeldzaam. Overgevoeligheid komt ook voor maar is zeldzaam bij gelijktijdig gebruik van prednisolon. Bij prednisolon zijn de bijwerkingen (meestal tijdelijke) gewichtstoename o.a. door het vasthouden van vocht en toename van de eetlust; opwinding; verhoogde bloeddruk, oogdruk en bloedsuiker; en bij langer gebruik botontkalking en een verhoogde kans op infecties en staar.

Om bijwerkingen of eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium op te sporen laat uw reumatoloog regelmatig uw bloeddruk meten en uw bloed of urine onderzoeken. Als u last heeft van uw ogen moet u dit bij uw reumatoloog melden. Indien zich afwijkingen voordoen verdwijnen deze meestal bij het aanpassen van de medicatie.

Vitaminen
Om de kans op bijwerkingen van methotrexaat en prednisolon verder te verminderen krijgt u ook een vitaminepakket bestaande uit foliumzuur, calcium en vitamine D. Foliumzuur helpt bijwerkingen bij methotrexaat gebruik te verminderen. Methotrexaat en foliumzuur neemt u niet op dezelfde dag in, omdat dat de werking van methotrexaat kan verminderen. Calcium en vitamine D zorgen voor sterke botten. Calcium tabletten neemt u ’s avonds in. Dit pakket bevat alle vitaminen die u vanwege uw aandoening en therapie extra nodig heeft. Het wordt u afgeraden om op eigen initiatief meerdere vitaminepreparaten te gebruiken.

Botmeting
Omdat u prednisolon gebruikt gedurende meer dan drie maanden in een dosering van meer dan 7,5mg per dag, is het gebruikelijk om een botdichtheidsmeting (DEXA-scan) te verrichten. Bij een te lage botdichtheid zal uw reumatoloog u extra medicatie voorschrijven (meestal een bisfosfonaat) om (verdergaande) botontkalking te voorkomen.

Gezonde leefstijl
De reumaontsteking kost het lichaam veel energie, en veel mensen zijn ongemerkt afgevallen sinds de ziekte begon. Een krachtige behandeling zoals de COBRA therapie kan dan tot een gewichtstoename van enkele kilo’s leiden. U kunt hier wel rekening mee houden door voldoende te bewegen en te letten op wat u eet.

Het is belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of als u zwanger bent. De geneesmiddelen kunnen namelijk effect hebben op uw vruchtbaarheid, of op het ongeboren kind.

Via de volgende links vindt u een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen en effecten van de drie geneesmiddelen die u zijn voorgeschreven: sulfasalazine, methotrexaat en prednisolon.

 

 
Design by: 3en3.nl