Reumatoïde Artritis     Behandelmethoden     COBRA therapie Sitemap
  Reumatoïde Artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis, ofwel RA, is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door chronische gewrichtsontstekingen. 'Artritis' is het Griekse woord voor gewrichtsontsteking en 'chronisch' betekent: een ziekte die langer dan zes maanden duurt. RA komt op alle leeftijden voor, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte kent een grillig verloop: periodes waarin de ziekte actief en rustig is, wisselen elkaar af.

Klachten treden met name op als de ziekte actief is en de gewrichten ontstoken zijn. De figuur hieronder laat het verschil tussen een normaal en een ontstoken gewricht zien. Een ontstoken gewricht doet pijn, is warm en voelt gezwollen aan. Ochtendstijheid komt veel voor en ook moeheid is een klacht waar veel mensen met RA last van hebben.

(a) Aspect van een normaal gewricht. (b) Een gewricht met artritis.
Kenmerkend zijn pijn, roodheid, zwelling, een gespannen gewrichtskapsel, bot- en kraakbeen erosie en synovitis.

RA verloopt bij iedereen anders. In de beginperiode is niet te zeggen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Sommige mensen hebben lichte aanvallen waaraan zij geen beperkingen overhouden. Anderen hebben enkele periodes waarin de ziekte actief is. Ook zij houden vrijwel geen beperkingen over. Als het ziekteproces agressiever verloopt en steeds maar terugkeert, of continu aanwezig blijft, kunnen de gevolgen ingrijpender zijn. Als gevolg van de ontstekingen kunnen er beschadigingen aan de gewrichten optreden; deze beschadigingen kunnen niet meer herstellen.

Met een goede behandeling kan het ziekteproces echter aanmerkelijk worden vertraagd, de pijn draaglijk worden gemaakt en het risico op blijvende beschadigingen aan de gewrichten worden verkleind. Een goed voorbeeld van zo’n behandeling is de COBRA therapie. Deze therapie is een behandeling waarbij 3 reumaremmers gecombineerd worden om zo snel mogelijk de ontstekingsactiviteit te onderdrukken. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat dit namelijk erg belangrijk is voor het verdere beloop van reuma in de toekomst. Alle drie de geneesmiddelen zijn standaard bij de behandeling van reuma. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze in de COBRA combinatie niet alleen krachtig werken, maar dat op deze manier ook de schade aan de gewrichten op de lange termijn beperkt kan worden. Ook wordt de therapie over het algemeen goed verdragen.

 

 
Design by: 3en3.nl