Reumatoïde Artritis     Behandelmethoden     COBRA therapie Sitemap
  COBRA therapie

Een van de eerste studies waarin het positieve effect van een krachtige start van een behandeling in een vroeg stadium van de ziekte werd aangetoond is de COBRA studie (acroniem voor COmbinatie therapie Bij RA). In deze trial werd aangetoond dat COBRA combinatie therapie superieur is aan sulfasalazine monotherapie wat betreft het onderdrukken van ziekteactiviteit en radiologische progressie, met minder bijwerkingen, en tegen lagere kosten. Bovendien blijkt dat de remming van gewrichtsschade tenminste 5 jaar aanhoudt.

In een recentere studie, de BeSt-studie, werd de COBRA strategie vergeleken met drie andere therapieën om er achter te komen wat de meest effectieve behandelmethode is voor patiënten met vroege RA. Deze studie laat zien dat COBRA even effectief is als de biological infliximab in combinatie met hoog gedoseerd methotrexaat, met betrekking tot ziekteactiviteit en röntgenschade.

In 2005 is het VU medisch centrum en het Jan van Breemen Instituut begonnen met de implementatie van COBRA therapie in de praktijk. Mede vanwege het ingewikkelde behandelschema is patiënt informatie materiaal en deze website gemaakt.

De bedenker en drijvende kracht achter de COBRA therapie is Professor Boers:

[interview/kennismaking + pasfoto]

 

 
Design by: 3en3.nl