Reumatoïde Artritis     Behandelmethoden     COBRA therapie Sitemap
  Behandelmethoden

Tot eind jaren negentig bestond de behandeling van RA voornamelijk uit pijnbestrijding doormiddel van pijnstillers en ontstekingsremmende pijnstillers. De anti-rheumatische geneesmiddelen die het beloop van de ziekte kunnen beïnvloeden werden toen nog niet zo veel gebruikt. Het vooruitzicht voor patiënten was in die tijd weinig hoopvol en rolstoelen in de wachtkamer van de reumatoloog waren heel gebruikelijk.

In de afgelopen 20 jaar is het inzicht in behandelstrategieën voor patiënten met beginnende reumatoïde artritis sterk toegenomen. Dankzij veel onderzoek naar effectieve behandelmethoden, kwamen onderzoekers er in de jaren 90 achter dat het starten van een therapie in een vroeg stadium van de ziekte van groot belang is voor het beloop van RA in de toekomst. Vandaar dat patiënten tegenwoordig bijvoorkeur zo vroeg mogelijk starten met een effectieve behandeling.
Daarnaast bleek dat een stevige start van de behandeling met een combinatie van anti-rheumatische geneesmiddelen vaak meer effect heeft op het remmen van de ziekte activiteit en progressie van gewrichtsschade dan het gebruik van één anti-rheumaticum.
Het belang van het starten van een stevige therapie (zoals combinatie therapie) in een vroeg stadium van de ziekte wordt vaak toegelicht aan de hand van het spreekwoord: 'De eerste klap is een daalder waard'.

Dankzij al het onderzoek van de afgelopen jaren is het bij de behandeling van RA tegenwoordig mogelijk om niet alleen de pijn te bestrijden, maar ook ziekteactiviteit te onderdrukken, gewrichtsschade op de lange termijn te voorkomen en functionaliteit te behouden.

Geneesmiddelen

Naast pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) en ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zijn er de meer specifieke anti-rheumatische geneesmiddelen. Deze worden ook wel DMARD's genoemd (Disease Modifying Anti Rheumatic Drugs), omdat ze het natuurlijke beloop van de ziekte kunnen beïnvloeden door de ziekteactiviteit te verminderen en gewrichtsschade tegen te gaan. Hierdoor kan de schade aan gewrichten in de toekomst beperkt worden. Voorbeelden van deze middelen zijn: methotrexaat, sulfasalazine, hydroxychloroquine, leflunomide, cyclosporine en goud.
Ookglucocorticoïden (bijnierschors hormoon zoals prednison en cortison) zijn zeer effectief bij het remmen van de ontstekingsreactie. Prednison wordt vaak voorgeschreven in combinatie met één of meerdere DMARD's, omdat het heel goed en ook snel werkt. Ook kan een lokale injectie worden gegeven indien maar één of enkele gewrichten zijn aangedaan.
Sinds enkele jaren worden ook de zogenaamde biologicals gebruikt voor de behandeling van RA. Dit zijn geneesmiddelen die gebruik maken van natuurlijke afweerstoffen om de afweerreactie van het lichaam te beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn: infliximab, etanercept en adalimumab (TNF-blokkers), en rituximab en abatacept.

 

 
Design by: 3en3.nl