De behandeling     Wijze van inname     Mogelijke bijwerkingen     Downloads     Links & tips Sitemap
    Sulfasalazine     Methotrexaat     Prednisolon  
  Sulfasalazine

De meest voorkomende bijwerkingen van sulfasalazine zijn: misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid, dufheid en huiduitslag. Door de dosering van sulfasalazine geleidelijk op te bouwen kunnen deze klachten vaak voorkomen worden. De urine kan een oranjerode kleur krijgen. Dit is onschuldig, maar kan hardnekkige vlekken in bijvoorbeeld uw ondergoed veroorzaken. Het gaat vanzelf over als u de tabletten niet meer hoeft te slikken.
Zeldzame bijwerkingen zijn stemmingsstoornissen en stoornissen in de werking van de lever. Van dit laatste merkt u niets. Wel kan dit aangetoond worden bij bloedonderzoek. Ook een storing in de bloedaanmaak is zeldzaam. Hierbij kunnen de volgende verschijnselen optreden: ontstekingen in het slijmvlies van de mond, zoals pijnlijke plekjes; erge keelpijn in combinatie met koorts; regelmatig terugkerende bloedneuzen; en snel optreden van blauwe plekken.

Neem contact op met uw reumatoloog bij:
- Huiduitslag
- Ontstekingen van het mondslijmvlies
- Erg heftige keelpijn in combinatie met koorts
- Regelmatig terugkerende bloedneuzen
- Snel optreden van blauwe plekken

Als u veel last heeft van bijwerkingen, kunt u stoppen met het gebruik van sulfasalazine. Noteer dan wel op welke dag u gestopt bent en waarom. Neem bij twijfel contact op met uw reumatoloog.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Sulfasalazine heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Het kan bij mannen echter een tijdelijke onvruchtbaarheid veroorzaken. Dit herstelt zich weer enkele maanden nadat het middel niet meer gebruikt wordt. Sulfasalazine is voor zover bekend niet schadelijk voor het ongeboren kind. U kunt beter geen sulfasalazine gebruiken als u borstvoeding geeft. Het geneesmiddel wordt namelijk in de moedermelk uitgescheiden.

 

 
Design by: 3en3.nl