De behandeling     Wijze van inname     Mogelijke bijwerkingen     Downloads     Links & tips Sitemap
    Sulfasalazine     Methotrexaat     Prednisolon  
  Prednisolon

Bijwerkingen van prednisolon (dit is hetzelfde als prednison) treden vooral op bij hoge doseringen en in de regel komen ernstige bijwerkingen vooral voor als u lange tijd prednisolon gebruikt. Bij lage doseringen (10 mg prednisolon per dag of minder) kúnnen echter ook bijwerkingen optreden.
De meest voorkomende bijwerking is een toename van het gewicht. In de eerste paar weken komt dit vooral door vasthouden van vocht en een toename van het hongergevoel en de eetlust. Het vocht raakt u binnen enkele weken weer kwijt, maar om niet teveel aan te komen is het belangrijk normaal te blijven eten, en niet ‘toe te geven’ aan de toegenomen eetlust. Tenslotte weten we dat de ziekte veel energie kost. Veel mensen zijn daardoor afgevallen sinds de ziekte begon. Door een krachtige behandeling verbetert de ziekte, en ook daardoor kunnen mensen aankomen. Dat is dus geen bijwerking! In de eerste weken, als de dosis nog hoog is, hebben sommige mensen een overmaat aan energie, en problemen om in slaap te komen. Dit gaat vanzelf over. Bij hogere dosis zien we soms ook menstruatiestoornissen. Zeldzame bijwerkingen zijn het ontstaan van huidafwijkingen als: een dunnere, glimmende huid, een gezwollen gelaat, wondjes die langzamer dicht gaan en sneller optreden van blauwe plekken. Door botontkalking kunnen op den duur makkelijker botbreuken en wervelinzakkingen optreden. Het lichaam houdt soms extra vocht vast. U kunt dit merken aan uw enkels die dikker worden. Ook kan uw bloeddruk hierdoor toenemen. Soms veroorzaakt prednisolon spierzwakte, staar, verhoogde oogbloeddruk of een verhoging van de bloedsuiker. Ook kunnen pijn in de buik en misselijkheid optreden. Het gebruik van prednisolon samen met NSAID’s (reumapijnstillers) verhoogt de kans op een maagzweer of een maagbloeding. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed gaat braken of een zwarte ontlasting krijgt. De kans op infectie zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking, of wondroos wordt iets groter door het gebruik van prednisolon.

Neem contact op met uw reumatoloog bij:
- Zwarte ontlasting
- Braken van bloed
- Koorts, griep en andere infectieverschijnselen die na 1 week niet over gaan
- Bij abnormaal veel dorst (ook ’s nachts) en overmatig plassen

Als u last heeft van bijwerkingen, stop dan nooit met het gebruik van de tabletten maar neem contact op met uw reumatoloog of huisarts. Het lichaam maakt namelijk zelf ook een soort prednisolon aan, maar die wordt geremd bij gebruik van prednisolon tabletten. Zolang u prednisolon gebruikt is dat geen probleem. Als u echter plotseling stopt met het gebruik van de tabletten, ontstaat er een tekort aan glucocorticoďden omdat het lichaam niet zo snel weer kan starten met de eigen productie. Dit kan tot ongewenste situaties leiden. Daarom moet de dosering prednisolon altijd geleidelijk worden afgebouwd en is het van belang dat als u moet braken binnen twee uur nadat u de tabletten prednisolon heeft ingenomen, u deze dan nog een keer inneemt.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Voor zover tot op heden bekend is, heeft ook prednisolon in de gehanteerde dosering geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Ook wordt het gebruik van prednisolon tijdens een zwangerschap als relatief veilig beschouwd voor het ongeboren kind. U kunt dus tijdens een zwangerschap prednisolon blijven gebruiken, maar overleg altijd met uw reumatoloog. U kunt beter geen prednisolon gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn wordt namelijk uitgescheiden in de moedermelk.

 

 
Design by: 3en3.nl