De behandeling     Wijze van inname     Mogelijke bijwerkingen     Downloads     Links & tips Sitemap
    Sulfasalazine     Methotrexaat     Prednisolon  
  Methotrexaat

De meest voorkomende bijwerkingen van methotrexaat zijn: maag- en darmklachten zoals een vol gevoel, misselijkheid, braken en diarree. Ook huiduitslag, haaruitval, hoofdpijn of duizeligheid kunnen voorkomen. Zeldzame bijwerkingen zijn: een iets grotere vatbaarheid voor infecties zoals griep, bronchitis, long- en blaasontsteking, en stoornissen in de werking van de lever. Dit laatste kan worden aangetoond bij bloedonderzoek. Kortademigheid of veel hoesten kn wijzen op een longafwijking ten gevolgen van methotrexaat. Een storing in de bloedaanmaak is ook zeldzaam. Hierbij kunnen de volgende verschijnselen optreden: ontstekingen in het slijmvlies van de mond, zoals pijnlijke plekjes; erge keelpijn, regelmatig terugkerende bloedneuzen en snel optredende blauwe plekken.
Als u een operatie moet ondergaan kan het wenselijk zijn om een week voor en na de operatie geen methotrexaat te gebruiken. Dit is afhankelijk van het soort operatie.

Neem contact op met uw reumatoloog bij:
- Ontstekingen van het mondslijmvlies
- Kortademigheid of veel hoesten
- Erg heftige keelpijn in combinatie met koorts
- Regelmatig terugkerende bloedneuzen
- Snel optreden van blauwe plekken
- Een geplande operatie

Als u veel last heeft van misselijkheid, is het mogelijk om over te stappen op injecties met methotrexaat. Uw reumatoloog kan dit met u bespreken. U kunt ook stoppen met het gebruik van methotrexaat. Noteer dan wel op welke dag u gestopt bent en waarom. Neem bij twijfel contact op met uw reumatoloog.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Methotrexaat heeft, voor zover tot op heden bekend is, geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Echter, methotrexaat kan bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken en de kans op een miskraam vergroten. Daarom mag u tijdens een zwangerschap geen methotrexaat gebruiken. Vrouwen moeten drie maanden voor een beoogde zwangerschap stoppen met het gebruik van methotrexaat. Bij een kinderwens dienen mannen die methotrexaat gebruiken drie maanden vr de beoogde zwangerschap, met dit medicijn te stoppen. Het is dus belangrijk om tijdens deze periode en tijdens het gebruik van methotrexaat een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken. U mag methotrexaat ook niet gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is namelijk nog niet bekend of methotrexaat risico's voor het kind heeft.

 

 
Design by: 3en3.nl